CivilTech

De website voor de Civiele techniek

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Innovatief Haltesysteem verhoogd bereikbaarheid en veiligheid personenvervoer

E-mail Print PDF

Met medewerking van Menno Olthof en Egbert Müller, Holcim Betonproducten B.V.

volendam2webBussen rijden beter op tijd als de haltes goed bereikbaar zijn en iedereen veilig en snel in- en uit kan stappen. Na uitgebreid overleg tussen belangenverenigingen en het CROW zijn er nu richtlijnen voor haltesystemen in Nederland. Holcim Nederland was betrokken bij deze ontwikkelingen en heeft samen met opdrachtgevers een uniek prefab haltesysteem ontwikkeld dat in de praktijk is getest. Diverse gemeenten hebben al ervaring opgedaan met dit haltesysteem. Door de subsidie die provincies beschikbaar stellen voor de renovatie van haltes is het nu mogelijk deze aan te passen. Het systeem vraagt weinig onderhoud, sluit aan op traditionele bestrating en kan door aannemers uit de Infra in korte tijd veilig en snel worden geplaatst.

 

Read more...
 

Nieuw softwarepakket maakt gegevens rioolnetwerk snel zichtbaar.

E-mail Print PDF

Met medewerking van: Martin Nederlof bedrijfsleider Leitec Infrascan, Montfoort 

AfspelenPanoramo-beeld webGemeenten maken steeds vaker gebruik van inspecties en videobeelden om het beheer en onderhoud van hun rioolstelsels te coördineren. Meestal zijn de verschillende soorten gegevens echter niet snel toegankelijk en is het maken van de juiste analyses tijdrovend. Leitec Infrascan heeft hiervoor het software programma “12view” (ik wil zien) laten ontwikkelen. Het programma is geschikt voor de import van zowel bestaande als nieuwe gegevens. Inspecties, videobeelden, waarnemingen en rapportages worden in enkele seconden zichtbaar gepresenteerd en kunnen als rapport in de eigen huisstijl afgedrukt worden

 

 

Read more...
 

Nieuw type verharding is flexibel, waterbergend en laat de aarde ademen

E-mail Print PDF

Met medewerking van : Frans Pigmans, directeur InfraElast, Tilburg

 De aanleg van de HSL-zuid was direct de aanleiding tot de oprichting van InfraElast. Hierbij zocht men naar een techniek om de stabiliteit van spoorballast te verbeteren, zodat dit materiaal bij hoge snelheden op zijn plaats bleef liggen. InfraElast uit Tilburg kwam met een oplossing, die ook toepasbaar is voor het versterken van oeverbekledingen en de aanleg van innovatieve verhardingen. Door het hoge percentage holle ruimte is dit type verharding niet alleen geluidsreducerend, maar ook zeer geschikt als waterberging en infiltratiesysteem. Het materiaal is zeer goed bestand tegen zwaar verkeer en de natuurlijke kleur van het granulaat blijft zichtbaar. Hierdoor is dit verhardingstype geschikt voor zeer veel toepassingen en een lust voor het oog bij de inrichting van de openbare ruimte.

Read more...
 

Tij keren is kinderspel" Eerste kustverdedigings PPS in de UK

E-mail Print PDF

Opspuiten van het grind Marco Tanis en Taco Vergeer, Boskalis BV presenteerde op 20 maart 2008 tijdens de PPS-Nat-dag van Rijkswaterstaat een successtory uit Engeland.

'Herstel van de basiskustlijn inclusief het beheer en onderhoud voor 25 jaar 'dat was het doel van de Engelse Environment Angency bij het uitschrijven van de tender voor de eerste kustbeschermings PPS in 2001. Een consortium van vijf partijen bestaande uit Boskalis Westminster , Dean & Dyball, Mackley Construction, Mouchel en (later)KPMG Corporate finance ontving de opdracht. Opdrachtgever en bewoners zijn zeer content met de wijze waarop het project wordt uitgevoerd. De gekozen aanbestedingsvorm biedt ook voordelen voor kustbeschermingsprojecten in Nederland en België. 

Read more...
 

Hout in de GWW sector: goed voor dichtbij en ver weg

E-mail Print PDF

 sluisdeur

Het gebruik van hardhout heeft de afgelopen 50 jaar een belangrijke plaats ingenomen in de GWW sector. Uit onderzoek en praktijkervaring is gebleken dat verantwoord gebruik van hardhout bijdraagt aan de duurzaamheid, het waterbeheer, het klimaat en de economie in de houtproducerende landen. Beheerders en ontwerpers hebben een grote keuzevrijheid in de toe te passen bouwmaterialen. Nu duurzaamheid steeds meer in de belangstelling staat is het goed om een verantwoorde afweging te maken. Met de ECOlizer designwijzer of speciale rekenprogramma’s is het mogelijk om de duurzaamheid van bouwmaterialen of bouwconstructies te bepalen. Het gebruik van meer (duurzaam geproduceerd) hout in Nederland vraagt relatief weinig milieubelasting en zorgt voor beter beheer van bossen in gebieden waar dit hard nodig is.  

Read more...
 

Luchtkwaliteit in Brussel

E-mail Print PDF

Brussel springt op de fiets om luchtkwaliteit in de stad te verbeteren

Met medewerking van A. Meloen concessiemanager JCDecaux, Haarlem

Schepen Henri Simons heeft samen met het outdoor reclamebedrijf JCDecaux een nieuwe fietsverhuursysteem in Brussel geïntroduceerd. Met dit systeem dat op de markt gebracht wordt onder de naam Cyclocity is het mogelijk om 24 uur per dag 7 dagen per week een fiets te huren. Naast Brussel maken Lyon en Parijs ook al gebruik van het systeem. Doel is om het aantal korte autoritten te beperken en het zachte verkeer in de stad te bevorderen. Hierdoor zullen de bereikbaarheid en de luchtkwaliteit van de stad verbeteren.

  

Cyclocity fietsen gereed voor gebruik

Read more...
 


Page 2 of 3