CivilTech

De website voor de Civiele techniek

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Arbo en veiligheid, goed voor medewerker en productie

E-mail Print PDF

Goede persoonlijke bescherming van medewerkers, een veilige werkomgeving en het op de juiste wijze inzetten van gereedschap, materieel en hulpconstructies daar komt de bouw verder mee. Het aantal bedrijfsongevallen zal hierdoor nog verder afnemen en de productie neemt toe. Daarnaast is het voor de medewerkers prettiger werken en de kwaliteit van het werk verbetert. Ook wordt de bedrijfstak aantrekkelijker voor jonge instroom.

img_0255  img_0369 

 

Het is een regenachtige vrijdagmiddag. Er wordt nog volop gewerkt aan het verleggen van leidingen op kruispunt Westerlee in het Westland. Het zijn de voorbereidingen van  de reconstructie van dit megakruispunt. Wat ooit begon als een kleine rotonde is nu uitgegroeid tot het grootste knooppunt van gemeente Westland. Arbo en veiligheid zijn bij dit project nummer 1. Niet alleen de werkzaamheden worden veilig uitgevoerd ook de veilige en vlotte doorstroming van het verkeer is goed geregeld. Alleen als het echt nodig is wordt een verkeersader voor een korte tijd afgesloten, bijvoorbeeld als het om een kruisende leiding gaat. In ‘no time' wordt daarna het wegdek weer hersteld en kan het verkeer er weer gebruik van maken. 

De werkomstandigheden bij wegwerkzaamheden kunnen op 3 niveaus geoptimaliseerd worden:  

  1.   *  Persoonlijke bescherming van medewerkers
  2.   *  Veilige en goede werkomgeving
  3.   *  Op de juiste wijze inzetten van gereedschap, materieel en hulpconstructies

Persoonlijke bescherming van medewerkers

Medewerkers moeten speciale doorwerkkleding,handschoenen, veiligheidschoenen, een veiligheidshelm, en veiligheidsbril dragen. Ook gehoorbescherming is van belang vaak is deze wel beschikbaar maar wordt niet altijd gebruikt. De uitvoerder moet er op toezien dat  medewerkers hun beschermingsmiddelen ook daadwerkelijk gebruiken.

Veilige en goede werkomgeving.

Read more...
 

BIM biedt architecten en adviseurs innovatiekansen

E-mail Print PDF

Met medewerking van Jeroen van den Burg, Brinkgroep Rijswijk

Een 'Building Information Model' kan de communicatie tussen alle betrokkenen bij een bouwproject sterk verbeteren en daarmee kostbare fouten voorkomen. Na jaren over de BIM-voordelen te hebben gesproken, lijken de economische omstandigheden en technische ontwikelingen momenteel aanjagers te zijn voor het praktische gebruik ervan.

 Net als veel andere sectoren is de bouwwereld door de economische crisis onomkeerbaar aan het veranderen. Dat lijkt op korte termijn bedreigend, maar biedt voor de langere termijn tegelijkertijd ook interessante kansen. Vooral als men in
zo'n veranderingsperiode nieuwe technische mogelijkheden gaat gebruiken om te innoveren.
Als gespecialiseerde softwareleverancier hebben wij het programma IBIS4BIM ontwikkeld. Dat is een programma voor het geïntegreerd bepalen van alle benodigde hoeveelheden, ramingen en kostencalculaties uit 3D-modellen, in elke fase van het bouwproces." Zegt productmanager Jeroen Van den Burg van de Brink groep.

 

 hoofdscherm

Wij geloven niet dat iedereen binnen vijf jaar al in één BIM-model met elkaar samenwerkt aan projecten. Zo snel is de ketenintegratie tussen alle betrokken bouwpartijen niet te realiseren. Ondanks, of mogelijk door de financiële crisis zien wij momenteel echter een sterk toenemend gebruik van BIM door architecten, constructeurs, bouwbedrijven en installateurs.

Verder lezen:
www.ibis4bim.nl

 .thumb_01_AdobeReaderIconklik hier voor het artikel in Stedebouw en architectuur

 

Energie uit de diepte, NAM boort naar gas in Westlands kustgebied

E-mail Print PDF
p1170025_klein 

Met medewerking van Henk Heeringa, NAM, Assen

Vanaf februari  1997 zijn er door de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) een aantal kleine  gasreserves aangetoond onder de kustlijn van het Westland. Op een diepte van 3000-3500 m diepte is  totaal ongeveer vijf miljard kubieke meter aardgas aanwezig. Voor het 's-Gravenzande-veld moet er over een lengte van 4500 m en voor het Noorderdam-veld, bij Hoek van Holland, over een lengte van 7200 m worden geboord. Op dit moment wordt er een boring uitgevoerd vanaf het gasbehandelingsstation Gaag (bij Maasland). Met een nieuw ontwikkelde boorinstallatie die slechts 30m hoog is wordt over een lengte van 4500m geboord naar een veld ter hoogte van Maasdijk.

 

Vanuit dit kleine gasveld wordt circa 1 miljard m3 gas gewonnen. Dat staat gelijk aan het jaargebruik van een stad als Rotterdam.

Read more...
 

Waterstofkartrace

E-mail Print PDF
TU Delft wint eerste waterstofkart race. Op zaterdag 23 augustus 2008 werd aan de voet van de Erasmusbrug in Rotterdam de eerste race verreden in het Formula Zero kampioenschap. Dit is een race voor waterstof aangedreven karts die voor het eerst werd georganiseerd door Nederland.Aan dit eerste kampioenschap deden studententeams uit Amerika, Spanje, Engeland, België en Nederland mee. Bijzonder is dat bij deze competitie geen schadelijke uitstoot vrijkomt.

Nederland nam deel met Greenchoice Forze waterstofraceauto die ontwikkeld is door studenten van de TUDelft in samenwerking met het bedrijfsleven.

 

 

 

Read more...
 

Reflectormolentje voorkomt aanrijding

E-mail Print PDF

Weggebruikers zagen het in eerste instantie aan voor een kerstversiering, de reflecterende molentjes op de bermplaatjes langs de N57 in Zeeland. Ze werden twee maanden geleden op proef gemonteerd aan de bermpaaltjes, om dieren met weerkaatsend licht van koplampen af te schrikken. Staatsbosbeheer is enthousiast over het effect van de maatregel. De reflectormolentjes staan over en traject van 2 kilometer ter hoogte van Serooskerke. "Hier vonden in het verleden geregeld aanrijdingen plaats met reeën", vertelt Marian Moelker beleidsmedewerker Natuur, Milieu en Landschap van Rijkswaterstaat Zeeland. "Vandaar dat Staatsbosbeheer ons vroeg om bijvoorbeeld waarschuwingsborden te plaatsen voor overstekend wild. Toevallig ontdekte een student van de opleiding Bos- en Natuurbeheer, die bij de Provincie afstudeerde, het molentje op internet. Het bleek een recente uitvinding van een Oostenrijkse firma. Het apparaatje bestaat uit een beugel, een kettinkje en natuurlijk het molentje. Kosten per stuk: acht Euro." Maar hoe werkt het als het niet waait? "In Zeeland waait het altijd," antwoordt Moelker lachend. Op plaatsen waar minder wind is moeten de wieken van de molentjes groter zijn. Als het om grote aantallen kunnen die waarschijnlijk ook wel geleverd worden.