CivilTech

De website voor de Civiele techniek

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Unieke verdichtingstechniek reduceert beheer- en onderhoud

E-mail Print PDF

Met medewerking van ing. Koos Spelt, adjunct directeur Cofra BV, Amsterdam 

 

dsc_5240_cdcklein

Verdichten vanaf het maaiveld tot een diepte van 6-8 m, dat is wat met de Cofra Deep Compaction (CDC) techniek van Cofra haalbaar is. Met een hamer van 9 of 16 ton is het mogelijk om zand te verdichten. De eerste meters worden tijdens de uitvoering maximaal verdicht, wat sondeerwaarden oplopend tot 30 MPa mogelijk maakt. De techniek heeft een hoge productie en reduceert de beheer- en onderhoudskosten van toekomstige objecten. Na een aantal pilotprojecten op de Maasvlakte en in Oman is een groot project in Abu Dhabi uitgevoerd. Het speciaal ontwikkelde materieel is daarnaast met succes ingezet voor het verdichten van het Vopakterrein (19 Ha) in Amsterdam.

 

 

 

De verdichtingsgraad van het zandpakket bepaalt in belangrijke mate het beheer en onderhoud van het object dat er op gebouwd wordt. Een niet goed verdichte ondergrond zal in de loop van de tijd gaan zetten. Achteraf herstellen is kostbaar. Om dit soort risico's tot een minimum te beperken heeft Cofra BV te Amsterdam een verdichtingmethode ontwikkeld. Deze methode (die op dit moment voornamelijk voor het verdichten van de ondergrond van olietanks en haventerreinen wordt toegepast) kan mogelijk ook ingezet worden voor andere werken waar het buiten bedrijf stellen hoge kosten of hinder veroorzaakt zoals het verdichten van zandbanen of aanvullingen van waterpartijen waar beneden de grondwaterstand niet met trilwalsen verdicht kan worden.

vopak_luchtfoto-01_11klein

 

dsc_5185_webdsc_5236_klein

 

 

Overzicht grondverbetering en verdichting met de CDC methode van het Vopak terrein in Amsterdam

Innovatie ontwikkeling Deep Compaction.

Cofra heeft samen met Hydronamic (het ingenieursbureau van Boskalis) een marktonderzoek uitgevoerd naar de mogelijkheden om een grondpakket van 6-8 m vanaf het maaiveld in één keer te verdichten. Hieruit bleek dat er met name bij de ontwikkeling van opgespoten landaanwinningen behoefte is aan een snelle professionele verdichtingtechniek van zand. Opgespoten zand heeft doorgaans een verdichtinggraad van tussen de 30-60 %. Voor de fundatie van bijvoorbeeld opslagtanks voor olie en gas op deze landaanwinningen is dat onvoldoende. Traditionele technieken zoals het verdichten in lagen met droogmaterieel en het verdichten met trilnaalden zijn zeer arbeidsintensief en de producties liggen veelal lager. De kosten voor beheer en onderhoud en tijdelijke buitengebruikstelling van bijvoorbeeld olie- en gastanks zijn zodanig dat extra verdichten van de ondergrond bij de aanleg een flinke besparing oplevert. De eerste praktijkproef met de techniek is uitgevoerd op de Maasvlakte bij Rotterdam met een CDC heiblok van 9 ton dat in een frame gemonteerd was aan een hydraulische kraan (CAT 385). Deze proef leidde tot het verdichten bij de aanleg van een LNG Gate terminal (vloeibaar aardgas) waar een gebied met een oppervlak van 15.000 m² zand tot op een diepte van 6 m extra is verdicht. In de bovenste meters van het zandpakket bedroeg de conusweerstand na verdichten hier circa 30 Mpa.

Daarnaast is de CDC methode ingezet bij de verdichting van opgespoten terrein van koraalzand in Oman met een oppervlak van 24.000 m². Ook hier werd de vereiste dichtheid ruimschoots behaald. Al deze projecten zijn uitgevoerd in de ontwikkelfase van het systeem en laten zien dat de vraag uit de markt aanwezig is. Voor een project nabij Abu Dhabi heeft Van Den Heuvel, Werkendam in opdracht van Cofra, drie 16 tons CDC verdichtingshamers gebouwd.

 

   lng_tank_gate_terminal_web                    cdc_the_wave_web                              kalifa_port_web

          LNG Gate terminal Rotterdam                                                  The wave Oman                                                                    Khalifa Port Abu-Dhabi

Dit  nieuwe materieel past op de bestaande machines van Cofra, die wereldwijd op projecten ingezet worden. Om de grote krachten tijdens het verdichten op te kunnen nemen is een speciale zware ‘Boom' ontworpen (stalen frame die de heistelling met de hydraulische kraan verbindt).  Daarnaast  zijn verschillende typen verdichtingsvoeten ontwikkeld. Om de wrijving/slagkracht tussen het heiblok en de verdichtingsvoet op te kunnen nemen wordt een kunststof heimuts toegepast. Deze reduceert tevens het geluid tijdens het verdichten.

Voordat het verdichten begint wordt er eerst verdicht in een proefvak. Hierin wordt het verdichtingsgrid en het stopcriterium bepaald dat nodig is om de vereiste dichtheid te halen. Controle vindt over het algemeen plaats met sonderingen. Als de juiste procedure van verdichten is vastgesteld kan het verdichten van het werk bepaald volgens de methode in het proefvak beginnen.

 

 

 

.thumb_01_AdobeReaderIcon

Klik hier voor een PDF van het complete artikel