CivilTech

De website voor de Civiele techniek

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Nieuw type verharding is flexibel, waterbergend en laat de aarde ademen

E-mail Print PDF

Met medewerking van : Frans Pigmans, directeur InfraElast, Tilburg

 De aanleg van de HSL-zuid was direct de aanleiding tot de oprichting van InfraElast. Hierbij zocht men naar een techniek om de stabiliteit van spoorballast te verbeteren, zodat dit materiaal bij hoge snelheden op zijn plaats bleef liggen. InfraElast uit Tilburg kwam met een oplossing, die ook toepasbaar is voor het versterken van oeverbekledingen en de aanleg van innovatieve verhardingen. Door het hoge percentage holle ruimte is dit type verharding niet alleen geluidsreducerend, maar ook zeer geschikt als waterberging en infiltratiesysteem. Het materiaal is zeer goed bestand tegen zwaar verkeer en de natuurlijke kleur van het granulaat blijft zichtbaar. Hierdoor is dit verhardingstype geschikt voor zeer veel toepassingen en een lust voor het oog bij de inrichting van de openbare ruimte.

Onderzoek

In 2007 is door het ‘Prüfambt für Bau von Landverkehrswegen der TU in München’ een uitgebreid fysisch-mechanisch onderzoek uitgevoerd. InfraElast wordt met dezelfde samenstelling in Duitsland op de markt gebracht onder de naam TerraElast.

Productgegevens InfraElast wegverharding
Sterkte klasse K 60- K70
Korrelklasse (mm) 1/3- 8/11
Druksterkte (N/mm²) 12-13
Buigtreksterkte (N/mm²) 2.5
E-modulus (N/mm²) 5-6000
Uitzettingscoëfficiënt 1,8 EE-5
Waterbergend vermogen (L/sec/m²) 100-120
Waterdoorlatendheid (m/sec) 1,342 EE-2
Geluidsreductie tov DAB dB(A) 3-4
Holle ruimte (%) 35-45

Project centrumplan Breskens

Breskens is een historisch vissersstadje in Zeeuws-Vlaanderen aan de Westerschelde. Door de aanleg van de Westerscheldetunnel is de veerdienst vanaf Vlissingen alleen nog voor voetgangers/fietsers beschikbaar. Dit heeft als voordeel dat de toeristische functie van Breskens versterkt kan worden. Om het gebied een nieuwe impuls te geven is een herinrichtingsplan opgesteld met als doel de werkgelegenheid en het toerisme te bevorderen. Het dorp met passende bijzondere speelelementen en kunst zal meer in contact met zijn omgeving gebracht worden. Het grasveld in het centrum (het Spuiplein) wordt omgevormd tot een verhard plein met waterinstallaties en interactieve visobjecten. Om dit mogelijk te maken is gebruik gemaakt van InfraElast met allerlei verschillende kleurstellingen. Dit type verharding is waterbergend en het water kan infilteren in de ondergrond, zodat het aanwezige groen van voldoende water kan worden voorzien. Totaal wordt 2.800 m² InfraElast aangebracht.

Na het aanbrengen van een onderlaag van steenfundering is de sierverharding in twee lagen aangebracht. De productie bedroeg 500 m² per dag. Ondanks het wisselvallige weer, was de innovatieve verharding eenvoudig aan te brengen en te verdichten. Alleen bij hevige regenval is het aanbrengen tijdelijk opgeschort. Inmiddels is het project gerealiseerd en de opdrachtgever de gemeente Sluis is zeer tevreden over het resultaat.Met dit project heeft de gemeente Sluis Breskens een voortrekkersrol gegeven als toeristische trekpleister in internationaal verband.

Verder lezen:http://www.infraelast.nl/

Klijk hier voor volledige document

Klik hier voor een PDF van het complete artikel