CivilTech

De website voor de Civiele techniek

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Tij keren is kinderspel" Eerste kustverdedigings PPS in de UK

E-mail Print PDF

Opspuiten van het grind Marco Tanis en Taco Vergeer, Boskalis BV presenteerde op 20 maart 2008 tijdens de PPS-Nat-dag van Rijkswaterstaat een successtory uit Engeland.

'Herstel van de basiskustlijn inclusief het beheer en onderhoud voor 25 jaar 'dat was het doel van de Engelse Environment Angency bij het uitschrijven van de tender voor de eerste kustbeschermings PPS in 2001. Een consortium van vijf partijen bestaande uit Boskalis Westminster , Dean & Dyball, Mackley Construction, Mouchel en (later)KPMG Corporate finance ontving de opdracht. Opdrachtgever en bewoners zijn zeer content met de wijze waarop het project wordt uitgevoerd. De gekozen aanbestedingsvorm biedt ook voordelen voor kustbeschermingsprojecten in Nederland en België. 

Toepassingsmogelijkheden PPS kustbescherming voor andere Europese kustprojecten

De ervaring met het project Pevensey Bay toont aan dat het goed mogelijk is om een kustbeschermingsproject integraal (verbeteren en onderhouden van de kustbescherming inclusief ontwikkelen en implementeren van een noodscenario) aan te pakken. Bij toepassing in Nederland moet rekening gehouden worden met het systeem van “Dynamisch handhaven van de kust”. Hierdoor blijft de zandbalans van erosiegebieden in evenwicht. Het vertalen van dit systeem in een functionele eis zal door de opdrachtgever of een kennisinstituut moeten gebeuren.

Na selectie kunnen (bij de vorming van een PPS) afspraken gemaakt worden over de risicoallocatie en bijbehorende monitoring.

De waterbouwers zijn er klaar voor….. het wachten is op een innovatieve opdrachtgever.

  overzicht Pevensay Bay 

Project Pevensey Bay (UK) tijdens en na de kustbeschermingsactiviteiten

 klik voor volledig document

Klik hier voor een PDF van het complete artikel