CivilTech

De website voor de Civiele techniek

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Ontwerp verbeteringsplan Delflandse kust vastgesteld

E-mail Print PDF

  

Het klimaat verandert. De zeespiegel stijgt, de golven worden krachtiger. De druk van de zee op de kust groeit. Op verschillende plaatsen langs de Nederlandse kust zijn locaties die op termijn niet meer voldoende veiligheid bieden. Zwakke schakels, noemen we die plekken. In de provincie Zuid-Holland zijn zes van zulke zwakke schakels. De Delflandse kust, tussen Hoek van Holland en Kijkduin, is één van die zwakke schakels. In het te beschermen gebied wonen circa 110.000 mensen en het achterliggende tuinbouwgebied levert een bijdrage van circa 4 miljard per jaar aan het bruto nationaal product

 

 

 Duurzame maatregelen noodzakelijk

Door omvangrijke zandopspuitingen is de kust bij Delfland op dit moment voldoende veilig. Maar om de veiligheid voor de komende vijftig jaar te kunnen garanderen, zijn structurele, duurzame maatregelen nodig. De zeewering moet veilig een waterhoogte kunnen keren die gemiddeld eens in de tienduizend jaar voorkomt.
De provincie Zuid-Holland, het Hoogheemraadschap van Delfland, Rijkswaterstaat, de gemeenten Westland, Den Haag en deelgemeente Hoek van Holland werken samen aan een planstudie om de Delflandse kust te versterken. Deze planstudie is integraal van karakter. Het gaat niet alleen om de veiligheid van het achterland, maar ook om de ruimtelijke kwaliteit en identiteit van de badplaatsen Ter Heijde en Kijkduin én de natuur. Want de kust is ook belangrijk voor wonen, werken en recreatie.