CivilTech

De website voor de Civiele techniek

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hout, klimaatverandering en verschillende milieuwaarderingen.

E-mail Print PDF
Met medewerking van Ernst-Jan Damen, Van Vliet Kastanjehout, Langbroek

Een toename van de productie en afname van de CO2 uitstoot; dat is waar elke opdrachtgever naar op zoek is. Als het gebruik van Europees hout met 4 procent per jaar toeneemt wordt hiermee 150 miljoen ton CO2vastgelegd zo is berekend door het de Europese Confederatie van de Houtindustrie (CEI-Bois). De marktwaarde van deze milieuservice kan rond de 1,8 miljard euro per jaar bedragen. Alle bouwmaterialen kunnen milieuvriendelijker maar hout heeft hierbij een grote voorsprong omdat bij de productie van hout CO2 wordt vastgelegd. Belangrijk bij het duurzaam inkopen van bouwmaterialen is dat de hele keten (cradle to cradle) wordt beschouwd. De grote opdrachtgevers passen nu nog diverse waarderingsmethoden toe. In opdracht van VROM wordt gewerkt aan harmonisatie van de verschillende systemen.
engels__006_web
Engels hekwerk van kastanjehout
Hout is een bijzonder materiaal. Het is (op natuurlijke wijze) hernieuwbaar en het groeit in een steeds toenemende hoeveelheid in Europa. Het is niet alleen een sterk maar ook licht bouwmateriaal dat natuurlijke uitstraling heeft en mooi is om te zien. Daarnaast biedt het prachtige kansen om de CO2 uitstoot, de voornaamste oorzaak van de klimaatverandering en zeespiegelstijging, te beperken door:
• Het vermogen van bossen om koolstof vast te leggen;
• Het vermogen van houtproducten om CO2 vast te houden;
• De mogelijkheid om CO2 intensief materiaal te vervangen.
De Europese houtindustrie hanteert het, Planet, People Profit principe en kan een belangrijke bijdrage leveren in de duurzame ontwikkeling.

peple_planet_profit_web co2_reductie_materialen_klein

Europese bossen een hernieuwbare hulpbron

Wereldwijd vormen bossen een immense hulpbron. Ze beslaan circa 30 % van de totale aardoppervlakte. De Europese bossen (met uitzondering van Rusland, beslaan hiervan slechts 5 %. Op wereldniveau voorzien ze 12 % van de rondhout en 23 % van het industrieel rondhout.Nederland behoort,met circa 365 miljoen hectare aan bos, tot de minst beboste landen van de wereld. Alleen Ierland (669)en Malta( 0 ) hebben minder bos. Frankrijk staat na Duitsland en Zweden op de 3e plaats van de Europese landen als het om CO2 reductie door bosbouw gaat. Er wordt 820 TgC per jaar gereduceerd. Slechts 60 % van de bijgroei wordt geoogst. Daarnaast heeft Frankrijk na Finland Zweden en Spanje het grootste areaal aan gecertificeerd bos.

Klikop hetPDF logovoorhet completeartikel

.thumb_01_AdobeReaderIcon