CivilTech

De website voor de Civiele techniek

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Energie uit de diepte, NAM boort naar gas in Westlands kustgebied

E-mail Print PDF
p1170025_klein 

Met medewerking van Henk Heeringa, NAM, Assen

Vanaf februari  1997 zijn er door de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) een aantal kleine  gasreserves aangetoond onder de kustlijn van het Westland. Op een diepte van 3000-3500 m diepte is  totaal ongeveer vijf miljard kubieke meter aardgas aanwezig. Voor het 's-Gravenzande-veld moet er over een lengte van 4500 m en voor het Noorderdam-veld, bij Hoek van Holland, over een lengte van 7200 m worden geboord. Op dit moment wordt er een boring uitgevoerd vanaf het gasbehandelingsstation Gaag (bij Maasland). Met een nieuw ontwikkelde boorinstallatie die slechts 30m hoog is wordt over een lengte van 4500m geboord naar een veld ter hoogte van Maasdijk.

 

Vanuit dit kleine gasveld wordt circa 1 miljard m3 gas gewonnen. Dat staat gelijk aan het jaargebruik van een stad als Rotterdam.

Aardgas, wie gebruikt het niet, voor de verwarming, om te douchen en sommige onder ons zelfs voor de wasdroger. Ook in het kassengebied in het Westland, in de industrie en voor het opwekken van stroom wordt veel aardgas gebruikt. Het is een schone brandstof die na de ontdekking van de gasvelden in het Groningse Slochteren 1959 in geheel Nederland is geïntroduceerd. De ouderen onder ons herinneren zich de grootschalige ombouw van de aardgastoestellen in de jaren zestig nog. Na die tijd is er veel veranderd. Om tegenwoordig naar gas te kunnen zoeken moet men aan strenge milieuregels voldoen. Zo zijn vergunningen nodig om proefboringen uit te kunnen voeren. Door de vergunningverlener worden eisen gesteld aan de geluidsproductie, de lichthinder en de duur van de activiteiten. De NAM heeft hiervoor een aantal goede technieken ontwikkeld om aan deze eisen te voldoen.

 

 grafiek_gasproductie_kleine_velden

Nadere info.www.NAM.nl